Zal ik u helpen?

Sollicitatietips


Hier vindt u tips voor het sollicitatiegesprek.
 1. Wat zijn uw sterke punten? Deze vraag krijgt u bijna altijd, dus bereid hem voor. Dan hoeft u niet na te denken, te stotteren of u opgelaten te voelen. Maak vooraf een lijstje en verzin voorbeelden van situaties waarin u die eigenschap gebruikte.
 2. Doe hetzelfde met uw zwakke punten. Kies hier eigenschappen die eigenlijk net zo goed een kwaliteit zouden kunnen zijn.
 3. Onderzoek het bedrijf en de functie waar u naar solliciteert. Welke vragen komen er in u op? Schrijf ze op. U hoeft ze niet persé te stellen, maar het is altijd makkelijk om ze bij de hand te hebben. Het geeft blijk van uw interesse.
 4. Oefen het gesprek (liefst met iemand die ervaring heeft met sollicitatiegesprekken).
 5. Zie het sollicitatiegesprek zelf ook als oefening. Wordt het niks, dan heeft u toch mooi ervaring opgedaan, een spannende hobbel genomen en kennis gemaakt met een bedrijf en nieuwe mensen.
 6. Neem voor u naar binnen gaat even de tijd voor uzelf. Ga bijvoorbeeld even naar het toilet en concentreer u op uzelf.
 7. Neem voor u naar het gesprek gaat, gedurende een paar minuten een hele stoere houding aan (die van de mannetjes gorilla !). Die houding zorgt ervoor dat u een bepaald hormoon aanmaakt (testosteron) dat lef geeft en het vermindert het stresshormoon. Het werkt echt! Kijk naar deze TED talk (tot het eind) ... en probeer het zelf uit.


 8. En dan naar binnen: ga rustig zitten. Zet uw voeten plat op de grond naast elkaar zodat u de aarde voelt. Laat uw schouders ontspannen naar beneden hangen, leg uw handen op tafel en adem drie keer diep in door uw buik. Klaar!
 9. Kijk mensen zoveel mogelijk aan. Dat is een vorm van aardig en beleefd zijn.
 10. Als u het eng vindt om iemand recht aan te kijken, kies dan een plek in zijn gezicht vlakbij de ogen (bijvoorbeeld de mond).
 11. Tover een glimlach op uw gezicht en geniet van de kennismaking en van uw eigen overwinning.

Boektips:
(Vind je een van deze boeken interessant en wil je het bestellen, dan mag dat via de link. Daarmee support je mij voor een klein bedrag zonder dat het jou extra kost. Dank je wel!)
Ervaringen ...
Daphne (17) koos voor de opleiding Tandartsassistente...

Dromend van een eigen patisseriezaak ...

Financieel specialist zet eigen skiservice in de steigers....

Lees hier nog meer ervaringen van mensen die op 'stap' gingen ...